Förhindra näthat genom att ge barn mobiltelefoner och datorer tidigare

Fy på er föräldrar som nekar barnen mobiler! Ge barnen mobiltelefoner och datorer tidigare, redan vid 2 års ålder.

Jag har en teori, den är min och har inget vetenskapligt bevis bakom sig, men den baseras på egna erfarenheter. Jag kan tänka mig att den retar upp en del människor, Du är välkommen att kommentera dina åsikter, men känner du hat mot mig eller någon annan så håll det för dig själv. Personangrepp hör inte hemma i ett kommentarsfält någonstans på Internet. Den här bloggen handlar om hur vi ska få våra barn att förstå allvaret med näthat genom att umgås med barnen bredvid skärmarna från tidig ålder. Skriver du själv näthat här eller någon annanstans på nätet, så hoppas jag att du själv aldrig kommer att skaffa egna barn.

Jag hävdar att barn som får mobiltelefoner och datorer i yngre åldrar är lättare att forma till att lära sig vett och etikett i Sociala medier. Ska de själva ge sig ut i den djungeln som tonåring så är det inte lika lätt att som ”Boomer” komma nära sitt barn och få dem att lyssna. Teorin grundas på mina egna erfarenheter och är mina egna åsikter. Läs gärna mer om mina tankar om näthat och sociala medier i mitt första inlägg ”Tillåt barn och ungdomar hänga på sociala medier”.

youtube barn

Mina barn fick riktiga datorer då de var under 2 år gamla och mobiltelefoner då de var 4 år gamla. Resultatet blev smarta förnuftiga barn.

Många verkar tro att datorer och mobiler är ”farliga” för barnen. Det finns så många föräldrar som lever hårt på sina datorförbud, barn ska leka utan i naturen med kottar och inte sitta vid en skärm. Javisst ska barn vara ute i naturen, men vi lever på 2000-talet där utvecklingen går framåt. Allt och alla är beroende av dagens teknologi. Majoriteten av dagens barn har mobiltelefoner och datorer och använder de dagligen både till vardags och i skolarbetet.

Tyvärr är det många gånger en klassfråga. Föräldrar som har det bättre ställt får ofta smarta barn, delvis därför att de har råd att köpa alla hjälpmedel som krävs för att lyckas. Så delvis för att de har råd att tillgodose sina barn med dagens teknik, men kanske även för att dessa föräldrar verkligen FÖRSTÅR att barnen behöver tillgång till en dator för att kunna utvecklas i takt med de andra?

En dator eller mobil behöver inte vara splitterny

Det finns begagnade datorer och mobiler på Blocket för kostnaden av nästan ingenting. Om man som arbetslös förälder kan sluta tänka att man ”måste få unna sig själv något ibland” som en tröja, ett glas vin, en fest, osv och istället samlar varenda krona utanför hushållsbudgeten till sitt barn så skulle städerna kanske bestå av färre stökiga tonårsbarn på nätterna. Det tror iallafall jag.

Tyvärr så är det även en regionfråga, där barnen i storstäderna haft datorer i skolan sedan åk 1 i flera år, medan de i nordligaste Norrland än i dag inte kunnat börja använda datorer i undervisningen ens i åk 6.

Hur många föräldrar har inte sagt till sitt barn att de får vänta med mobiler, telefonabonnemang och dator tills de blir äldre. Jag känner till ungdomar som är 13 år, går i åk 6 och fortfarande måste gå i sängs kl. 19 och inte har egen dator, men heller inte får använda familjens dator mer än 1-2 timmar på helgerna. När tror de föräldrarna att barnen ska ha möjlighet att lära sig och hålla takten med andras barns utveckling i dagens samhälle?

Måste man lägga sig att sova kl. 19 så hinner man knappt komma hem från skolan och göra mer än äta middag innan det är dags att sova. När ska de hinna lära sig något utanför skolan. Vi har aldrig varit stränga gällande sovtider, dels för att vi vill umgås så mycket som möjligt med våra barn. Men även för att de ska hinna göra mer än att bara gå i skolan, äta och sova. Jag kommer att skriva mer om detta i ett senare inlägg.

Barn som inte har tillgång till datorer blir dummare

Den rubriken svider, men tanken bakom den är att få dig att vakna. Självklart finns det också barn utan datorer som är smarta. Ett tråkigt exempel på vad som kan hända om föräldrar ger skarpa datorförbud är en kille som går i dotterns klass. De går i åk 6 och hade Teknik-prov på skolan. Provet bestod av frågor om hur en dator ser ut, vad är en mus, modem och andra relativt enkla frågor som man egentligen inte behöver plugga till ifall man har används en dator ett tag. Alla i klassen fick godkänt på provet utom just denna kille som fick underkänt. Där anklagar jag föräldrarnas envishet att inte ge barnet de bästa förutsättningarna till kunskap.

Att leka med kottar och pinnar i skogen var roligt när föräldrarna var unga, eller kanske då farmor och farfar var små. Men kom igen, sedan dess har välden utvecklats och det finns tillgång till andra leksaker vilket inte fanns då. Därför lekte man med naturens resurser. Barn som inte får använda datorer och mobiler förrän i senare åldrar hamnar långt efter i utveckligen gentemot sina kompisar. Att sitta vid en dator handlar inte bara om spel, de lär sig så mycket annat.

Visst är den första tiden mycket spel, men det är inte negativt. allra helst inte om de samtalar med andra medan de spelar. Uppmuntra dem till att chatta och vara sociala med andra. Och var noga med att prata om hur man håller samtalen på en god nivå.

Efter en tids spelande tröttnar dem och vill utforska mer med datorn. Låt dem göra det, nyfikenhet är lärande. Men finns tillhanda och övervaka så att de inte hamnar på fel spår. Bara för att man suttit vid datorn i 3 timmar så behöver det inte betyda att man spelat i 3 timmar.

Har du inte råd att köpa en dator så kanske du får funderar på att låna pengar eller avstå från någonting annat där hemma. För en ungdom i dag utan tillgång till dagens IT kommer inte att kunna konkurrera på arbetsmarknaden i framtiden.

Minecraft och Youtube är barnens största utbildningskälla

Framförallt Youtube är den största källan tills dagens barns utveckling. Den som har ybersmarta barn idag vet vad jag pratar om. Det finns instruktionsvideos om i princip ALLT att hitta på Youtube, eller Tuben som de säger. Och barn är nyfikna och lär sig supersnabbt. Börja med att låta dem spela minecraft. Kör dem fast, så uppmuntra dem att söka svar på Youtube. Leta tillsammans, visa hur man söker. Då har du lagt grunden till stor kunskap i livet. Idag körmånga skolor Minecraft i utbildningssyfte. Det kunde jag förutspå redan för många år sedan då mina egna små barn byggde block och socialiserade sig med andra på Skype. Först byggde de block och spelade och då de tröttande på det började de ”modda” och programmera om spelet. Då var de 5-6 år gamla.

Med rätt redskap kan de lära sig obegränsat och gå hur långt som helt i livet. Om de inte är begränsade till 2 tim datortimmar per helg vill säga. Handlar det egentligen om dominans eller snålhet? Eller rent ut sagt bara dumhet från föräldrarnas sida att neka 8-åringen datortid, bara ”för att”. Trodde du att Youtube endast är musikvideos och pranks? Boomer!

Vägled barnen på Internet, sitt med och spendera tid tillsammans

Berätta för ditt barn om risker, faror och vägled dem till rätt sajter på Internet istället för att säga att datorn gör dem dumma. Det är väl för böveln tvärtom? Och spendera tid med dem vid datorn. Gör saker tillsammans. Ni kan säkert lära varandra mycket.

Det handlar inte om att barnen ska stänga in sig på sig rum utan placera datorn i köket eller vardagsrummet eller det rum du själv befinner dig. Då är du nära till hand att vägleda och lyssna/se vad de gör bakom datorn. Och då gör ni även faktiskt något tillsammans. Minst lika roligt, om inte ännu roligare än den där lådbilen du själv lekade med då du var liten. Och säkert mer lärorikt. Kanske googlar ungen fram ett skiss på en lådbil, tittar på en ”How-to”-video på Youtube och sedan går ut och bygger en själv helt utan din hjälp? Har ni kommit så här långt redan i tidig ålder, så är ni på god väg att förhindra framtida näthat.

God bless Internet anser jag. Släng tillbaka pinnarna och kottarna i skogen där de hör hemma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *