Svårt att få vänner i högstadiet

Har ditt barn inga vänner i skolan?

Har han ofta ont i magen och inte vill åka till skolan? Att få vänner i högstadiet är ingen självklarhet. Många ungdomar känner sig utfrysta, ensamma och annorlunda. Vad kan vi som föräldrar göra åt saken? Svaret är: Iallfall något. Alla föräldrar kan och ska göra så mycket de kan för sina barn. Alltid!

En 13-åring är ett barn

Det finns otroligt många föräldrar som släpper på spärrarna när barnet blir 13 år och börjar högstadiet. Det verkar som att 13 år är någon helig ålder, så man helt plötsligt ska bli vuxen och klara sig själv. Resultatet av det är, ensamma barn, tidig alkoholdebut, nikotinberoende, tasikiga kommentarer på sociala medier och framför allt massförbrukning av energidrycker!

Alltså vad ät det med 13-15-åringar och energidrycker?  Det smusslas på skolorna, försöker köpas ut ”utan” leg” i affären, tiggs av kompisar att köpa ut/langa. Varför dricker de så mycket energidryck?? Jag går inte på den där: ”Det är s¨gott”. Det är ju läsk också, eller hur.

Mina barn har ALDRIG ens frågat om att få en energidryck. De vill varken ha en eller smaka en. De är väl medveten om att det kan är farligt för barn. Hur kan de veta det, undrar ni, det visste du kanske inte ens själv?

Jo, mina barn har ju kunnat både läsa och skriva i flera år, och fick mobiler, långt innan kompisarna. Så när mina barn läste råd och rön och fakta på mobilen så försökte de andra kompisarna lära sig lösa Alfons Åberg. Någonting sådant…

Som 13-åring så anses det tydligen ”legalt” att:

  • dricka energidryck
  • skolka
  • strunta i läxorna
  • göra vad de vill i mobilen att frågal (Tellonym, mm)
  • vara ute till midnatt och längre
  • låta dem dricka alkohol så länge det är måttligt och ”bara” starköl”

Det är sådana föräldrar som förstör vägen för både sina egna barn, men även andras. Som inleder barnen till kriminalitet, lågavlönade jobb och nonchalans. Som får dem att må psykiskt dåligt och slutligen kanske avsluta sitt liv.

Att en tonåring är stökig, är aldrig dens eget fel. Det beror enart på lata eller obegåvade föräldrar. Om ditt barn inte har vänner i skolan, ta tag i det. besök skolan och ta reda på varför. Prata med omgivningen och ditt barn. Inte bara en gång, utan varje dag tills ni löst problemet.

Allt för många ungdomar hamnar tyvärr framför ett tåg, eller med avskurna handleder för att ingen ”såg” dem. Det kan aldrig vara samhällets fel, det är dina barn och ditt ansvar. Och man måste ge dem kärlek, omtanke och översyn hela uppväxten, allra viktigast då de blir tonåringar. De är inte vuxna då.

I programmet trolljägarna tidigare så ringde Aschberg till en pappa för att berätta att 12-åriga sonen ofta skickar kränkande sexistiska hatkommentarer till en svensk Youtuber-tjej. Youtubern tog väldigt illa upp av det och mådde väldigt dåligt. Pappans svar var att: Det är svårt att hålla koll på tonåringarna i den åldern, de gör som de vill.

Vilken jävla uridiotisk dum kommentar. Det är väl det vi försöker lära barn och ungdomar. hur man beter sig. Att en tonåring inte skulle ha respekt för sina föräldrar och vad de tillåts göra och inte är obegripligt. Sanninen är den att föräldrarna inte orkar bry sig eller ta konflikter. Och det som är ännu mer otroligt med detta är att det ofta är ju dessa föräldrar som av och an skriker på sina barn. Försök att prata vett med dem i tid istället. Sätta upp regler och mål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *